Een echte verrassing uit de Hollandse tuin is de kiwi. Eenmaal op dreef geeft de grappige klimmer emmers vol met sappige vruchten. Oogsten doe je in november, maar je kunt er de hele winter lang van eten. Wat je ervoor nodig hebt? Zon, ruimte en wat geduld.
Winterhard?
Dat de kiwi van ver komt (China en Nieuw-Zeeland) verraadt al dat hij een warmteminnaar is. Toch kan hij ook in onze tuin overwinteren. Voorwaarde is wel dat je het juiste ras kiest. Actinidia deliciosa ‘Jenny’ kan bijvoorbeeld tot twaalf graden vorst verdragen, en volgens sommige kwekers zelfs tot min achttien. Nog harder is de minikiwi (Actinidia arguta), die wel tot min dertig verdraagt. De vruchten zijn iets kleiner van stuk maar doen qua smaak niet onder voor zijn grote broer.
Standplaats kiezen
Een zonnige, warme plek uit de wind is ideaal voor de kiwi. Ook belangrijk is de grondsoort waarin hij staat, die moet bij voorkeur goed doorlatend en humusrijk zijn. Veeg in het najaar een flinke laag takken en bladeren rond de voet van de plant, zo blijft de warmte beter in de grond. Omdat de plant de hoogte in wil, kun je hem het beste leiden langs een muur of pergola. Let op dat het een onstuimige groeier is die in een seizoen heel wat ranken aanmaakt. Sta er niet van te kijken als hij uitgroeit tot een flinke struik!
Even geduld
Koop je een jonge kiwiplant, dan heb je wat geduld nodig voordat er daadwerkelijk wat te oogsten valt. De meeste kiwiplanten investeren hun energie eerst in de groei en gaan daarna pas over tot vruchtvorming. Hoe lang het precies duurt, hangt af van het soort, maar ga maar uit van vijf tot tien jaar. Van een oudere plant pluk je uiteraard ook eerder. Let wel op dat je een mannelijk en een vrouwelijk exemplaar in je tuin zet, anders kun je een eeuwigheid wachten op nageslacht! Wil je er maar één, dan is een zelfbestuivend ras zoals de bovengenoemde ‘Jenny’ een goede keuze. Koop snel je eigen kiwiplant.
En… plukken maar!
In Nederland is november oogstmaand voor de kiwi. Dat ze zomaar rijp aan de struik bungelen is niet heel waarschijnlijk, daarvoor moeten ze wel een erg zonnig en warm najaar hebben gehad. Onrijpe kiwi’s kun je het beste zo lang mogelijk aan de struik laten hangen en pas oogsten vlak voor de eerste nachtvorst. Laat ze binnen verder rijpen. De een is binnen een paar weken rijp, de ander heeft een paar maanden nodig; een ideaal voorraadje om de wintermaanden mee door te komen.