Er zijn diverse kitsoorten op de markt, van bitumenkit tot aan siliconen kit. Zo heeft elke kit zijn specifieke eigenschappen. Siliconenkit wordt vaker gebruikt in de badkamer door zijn waterbestendigheid en omdat deze schimmelwerend is.
Bitumenkit wordt veelal gebruikt voor het dichten van dak lekkages en het vastzetten van materialen die uit bitumen bestaan. Hierbij moet je denken aan dakleer en dakshingels. Deze kit is relatief goedkoop en prima hecht op vele materialen. Omdat deze kit ook op een natte ondergrond te plaatsen is is deze zeer geschikt voor noodreparaties bij bijvoorbeeld een lekkage.
De voordelen hiervan zijn:
- Goedkoop
- Hecht op bijna alle materialen
- Geschikt voor buiten gebruik
- Kan op natte ondergronden worden gebruikt
De nadelen:
- Een wat korte levensduur tov de duurdere alternatieven zoals butyl en neopreen kit
- Minder bestand tegen direct zonlicht.
Bitumenkit leent zicht dus uitstekend voor om lekkages van daken te repareren, bij voorkeur platte daken. De meeste dakbedekking op een plat dak bestaat namelijk uit bitumen of EPDM. Wanneer je een lekkage detecteert adviseren wij om deze zo snel mogelijk te repareren om verdere schade te voorkomen.
Als noodoplossing kan er snel met bitumenkit een lekkage worden verholpen, wil je een tijdelijke toepassing dan adviseren wij de onderstaande stappen te ondernemen:
- Zorg dat de dakbedekking droog schoon en vetvrij is, het ontvetten kan door middel van thinner.
- Knip een nieuw stuk dakbedekking af, bij voorkeur rond zodat de hoeken niet op kunnen gaan krullen.
- Breng de kit aan op de ondergrond waar de nieuwe dakbedekking op moet komen en druk deze vast met een harde roller.
- Als de lijm is opgedroogd controleer of de dakbedekking goed vastzit en geen kieren aanwezig zijn.