Verschillende soorten vuurwerk

Oud en Nieuw zit er weer aan te komen en dat betekent oliebollen, champagne en natuurlijk vuurwerk. Vuurwerk is prachtig en hoort helemaal bij Oud en Nieuw. Toch moet je hier natuurlijk wel enorm mee uitkijken, een ongeluk zit in een klein hoekje. Er zijn verschillende soorten vuurwerk te koop.

 

Fopvuurwerk
Allereerst heb je fopvuurwerk. Fopvuurwerk bestaat bijvoorbeeld uit sterretjes, knalerwtjes en trektouwtjes. Dit is vuurwerk dat aan kinderen wordt gegeven. Dit vuurwerk mag het hele jaar door worden verkocht en worden afgestoken. Vergeet echter niet dat vuur dat van sterretjes afkomt ook vuur is. Steek sterretjes dus nooit af als je brandbare kleding draagt. Fopvuurwerk betekent niet dat het ongevaarlijk is. Als je dit duidelijk uitlegt aan je kind, kun je je kind met een gerust hart fopvuurwerk geven.

 

Consumentenvuurwerk
Kleinvuurwerk is vuurwerk dat mag worden verkocht aan consumenten onder voorwaarden. Hier zijn per land verschillende regels voor. Dit kan variëren van siervuurwerk tot knalvuurwerk. Denk bij siervuurwerk aan vuurpijlen en fonteinen. Dit is altijd erg mooi om naar te kijken. Bij knalvuurwerk moet je denken aan vuurwerk zoals rotjes en kanonslagen. Ook gillende keukenmeiden vallen onder knalvuurwerk.  

Grootvuurwerk
Grootvuurwerk wordt gebruikt voor evenementen, zoals vuurwerkshows en festivals. Dit wordt afgestoken door professionals die hier een speciale training voor hebben gevolgd. Soms wordt dit vuurwerk ook van een afstand afgestoken. Grootvuurwerk mag dus nooit door consumenten worden gekocht en afgestoken. Buiten het feit dat dit te gevaarlijk is, is het geluidsoverlast te groot in bijvoorbeeld een woonwijk.

Illegaal vuurwerk
Uiteraard is er ook veel illegaal vuurwerk in de omloop. Illegaal vuurwerk wordt meestal uit het buitenland gehaald en mag hier niet worden gekocht of afgestoken. Dit kan ook levensgevaarlijk zijn. Illegaal vuurwerk is enorm zwaar en erg onveilig. Voorbeelden van illegaal vuurwerk zijn strijkers en nitraten. Veel Nederlanders gaan naar België voor illegaal vuurwerk, omdat de regels hier minder streng zijn. Echter wordt er steeds vaker gecontroleerd op de grens rond Oud en Nieuw.

Ernstvuurwerk
Tot slot is er ook nog ernstvuurwerk. Dit is vuurwerk dat wordt gebruikt wanneer een schip in nood is. Denk aan fakkels, vuurpijlen en rookpotten. Dit wordt ook in het leger gebruikt. Na een paar jaar is dit vuurwerk niet meer betrouwbaar en moet het worden vervangen.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *