Een nieuwe tuin

Of je nu in het bezit bent van groene vingers of niet: wie een tuin heeft, wil ervan kunnen genieten. Wat heb jij nodig om volledig te kunnen ontspannen? Een riant terras, een rijk bloeiende border of een complete renovatie van de tuin?

Wil je de tuin volledig op de schop gooien, dan is het verstandig eerst een wensenlijstje te maken. Wat vind je het belangrijkste in de tuin: een zonnig terras, een vijver, een tuinhuisje, een grote border of moet de tuin juist onderhoudsvriendelijk zijn?

Budget bepalen

Denk ook na over de financiering. Een nieuwe tuin is heerlijk, maar kan behoorlijk in de papieren lopen. Van zeer bescheiden ontwerp tot aanleg, ben je zomaar € 3000 verder. Het tienvoudige, voor een tuin van een gemiddelde woning, komt ook voor. Wat heb jij over voor de tuin? En heb je dat geld zelf, of sluit je er liever een lening voor af?

Tuinontwerp

De hovenier maakt het tuinontwerp. Voor een ontwerp van 100 m2, betaal je ongeveer € 500. Wil je er ook een gedetailleerd beplantingsplan bij, dan komt er gemiddeld 50% bovenop de prijs. Kijk voor een goede hovenier bij jou in de buurt eens hier.

Je kunt ook zelf een ontwerp maken. In het artikel ‘Tuin ontwerpen’ lees je hoe je zo’n tuinplan aanpakt.

Prijsonderhandeling

Als het tuinontwerp naar je zin is, kun je onderhandelen over de prijs van het aanleggen. Kijk goed waar ruimte is om te besparen. Zijn er werkzaamheden die je zelf kunt uitvoeren? Laat je de hovenier al het materiaal leveren, of ga je zelf op zoek naar aanbiedingen? Als het tuinplan definitief is en de offerte is geaccepteerd, kan de hovenier aan de slag.

Voorbereiden

Heb je mooie beplanting staan die niet past binnen het nieuwe tuinontwerp, dan kan het de moeite lonen deze op Marktplaats aan te bieden. De tuin verder leeghalen is vaak een klus om zelf te doen.

Tuin aanleggen

Het echte werk kan beginnen. Op de plek waar het terras komt, zal zand worden gelegd, de borders worden voorzien van vruchtbare, zwarte grond, beschutting, tuinhuisje, bestrating, verlichting, kortom alles wat jullie hebben afgesproken wordt aangelegd of opgebouwd. Als laatste volgt de beplanting.

Wil je alles zelf doen? Volg dan de volgende stappen:
– Laat zand en zwarte grond leveren en verdeel het over de tuin.
– Leg elektra aan voor de verlichting in de tuin.
– Betegel het terras en eventueel het pad door de tuin.
– Bouw eventueel het nieuwe tuinhuisje op.
– Beplant de borders in het voorjaar of in het najaar.

Onderhoud

Laat de hovenier een onderhoudsplan leveren. Hierin zet hij precies welke planten, wanneer moeten worden gesnoeid. Je kunt ook een onderhoudsabonnement met hem afsluiten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *