Een wolk van een… buxus

Bollen, pilaren, zuilen, toefjes en strakke hagen, buxussen knip je in welke vorm er ook maar opdoemt in je creatieve brein. Een buxuswolk is perfect om je voortuin mee te versieren. Niet alleen mooi om te zien, maar hij oogt ook netjes en vergt relatief weinig onderhoud.

Buxuswolk maken

Een buxuswolk maken doe je door verschillende buxusbollen als het ware met elkaar te laten versmelten. In de beginfase zullen de bollen nog op zichzelf staand zijn, maar door middel van snoei kun je ze in elkaar laten vervloeien. Let op dat je buxusbollen kiest die van hoogte verschillen, daardoor maak je je wolk mooi deinend. Een leuke bijkomstigheid van een buxuswolk is dat de grond mooi bedekt is en er nauwelijks onkruid doorheen komt. Dat scheelt heel wat uurtjes onkruid wieden! Misschien denk je nu: ja, maar daar staan heel wat uren snoeien tegenover. Dat valt reuze mee. Je hebt je wolk binnen een uur gesnoeid.

Buxuswolk snoeien

Tips voor het snoeien van een buxuswolk:

  • Voor snel resultaat gebruik je kant-en-klare buxusbollen die je vrij dicht bij elkaar plant. Een stuk voordeliger in aanschaf dan bollen zijn bossige buxusstruiken; houd er wel rekening mee dat je voor grote exemplaren gaat, want je moet nog flink snoeien voordat hier vorm in komt.
  • Snoei twee keer per jaar zodat je een goed vertakte, dichte buxus krijgt. Snoei de eerste keer rond begin mei en de tweede keer rond eind augustus/begin september.
  • Gebruik een speciale buxusschaar die goed scherp is. Maak hem tussentijds een paar keer schoon zodat de eventuele buxusschimmel geen kans heeft om zich verder te verspreiden.

Bespaartip

Buxusbollen, zeker de grotere varianten zijn erg prijzig in aanschaf. Voor één bol met een doorsnede van negentig centimeter betaal je al snel honderd euro! Dat kan goedkoper. Schaf via marktplaats een tweedehands buxushaag aan. Vaak kun je deze gratis of voor een prikkie meenemen als je hem zelf uitgraaft. Met een spade kun je de planten van elkaar lossteken. Binnen twee jaar snoei je er een buxuswolk van, inclusief niveauverschillen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *